středa 11. dubna 2012

Koaliční agonie opus 38 aneb beznaděj

Tak se nám česká nesourodá koalice opět domluvila.
No, tentokrát to je tak trochu překvapení. Leccos nasvědčovalo tomu, že dva aktéři toho mají už opravdu dost a zbývajícího hodí přes palubu, ať už chce nebo nechce. A tedy se najde pouze trapná výmluva a prázdná gesta uraženého nejmenšího, jak on vlastně moc chtěl, ale karty se už budou rozdávat bez něj.

Pominu historii i to, jak k té situaci došlo. Prostě Véčka pohrozily demisí a nestalo se jim nic horšího než to, že modří i top řekli "no tak jo, hurá, konečně". Vydírací potenciál na nule, vlastní volební preference mírně záporné. Véčkaři, vy nás holt potřebujete víc než my vás, tak raději rychle než později. Ani opozice vám nevěří, tak hurá na volby.

Dalo se celkem čekat, že Véčkaři si opět poskládají morální hodnoty naopak a bezpáteřně obrátí o 180 stupňů. Nic nového. Zajímavější je, že Ten Modrý i Ten za Ofiko šéfem TOP , říkejme mu třeba Rasputin, na to kývli.

No, vycházím z oficiální diplomacie na iDNES, co to vlastně znamená.

1. Vyšší DPH
Jak jinak, nejjednodušší cesta, jak vymlátit z lidí něco navíc. Pozoruhodné je, že se doposud naši vládní ekonomové nepoučili o elasticitě a také o bumerangovém efektu, kdy po posledním zvýšení DPH nastalo leccos a svezli se s daní všichni dodavatelé i obchodníci. A mouřenín kýve moudře hlavou, že hlavně, že jsou dvě daňové pásma, jak lidumilné. Totéž bude říkat i u sazeb 94 a 110 procent. No, hlavně, že jsou dvě, to je důležité a ani co je ve které sem moc netahejme. Knihy jsou v té nižší, mouřeníne. A už nezlob.

2. Vyšší daně pro "bohaté"
Úvod do teorie kočkopsa. Oficiálně progresivnější zdanění nepřiznáme, ale dají se na tom sbírat pěkně politické body, přece bohatý je každý, kdo bere víc než já sám, a tak JEHO oškubejme po právu. Takže to nazveme dočasným solidárním příspěvkem, jako by plebs v zemích Koruny České dávno nevěděl, že jednotka dočasnosti je jeden furt. Véčkaři, další důkaz vaší geniální strategie. Otevírá to nové možnosti žonglování s platy, kdy a jak se vyplatí komu co přidat do pytlíčku výplatního.

3. důchody
Pokročilá teorie kočkopsa. Už na iDNES je to čistý cynismus. Zmrazení důchodů je politicky neprůchodné, tak změníme vzorec. Co na tom, že je to to samé, tito lidé se nemohou moc bránit. A budou mít tedy ještě méně. Valorizujeme důchody pořád stejně, jsme krásní a čistí, jen podle jiného vzorce. Trochu nápadně to připomíná řešení problému plesnivého sýra v supermarketu - zabalíme jej do nového obalu a vytiskneme, že sýr byl zabalen dneska. Ani lež to není. Copak je tam napsáno, že byl přebalen ? Z tohoto je mi opravdu trochu nevolno.

4. zápisné na VŠ
Moc pěkné rovněž. Shodneme se tedy na tom, že sexy slovo je zápisné a nikoliv školné. Mouřenín totiž trval na tom, že školné je fujfuj. Zavedeme jej co nejdříve, ale neřekneme, jak, kolik a co to bude znamenat. "máme představu", že by to mohlo být tak něco kolem tří tisíc, ale kdoví. Stávkující studenti, nic se neděje, školné nebude, poklidně se vraťte. Nemít jasno v dubnu o tom, jak budu vybírat, kolik a podobné prkotiny, to vše již od akademického roku začínajícího v záři je pochopitelně prkotina a ne průšvih. Mouřeníne, máš slib, že blíže nespecifikované promile takto vybraného zápisnéhu půjde na stipendia.

5. Živnostníci
No ano, živnostníci. Modrý s topem se nemohou domluvit, kdo a jak na ně více myslí, ale jasné, že toto je píseček, na který se nesahá. Takže kouřová clona nějakých kosmetických úprav a dáme si dobrý pozor, aby nebolely.

6. Vládní výměny
Kluci z Vé, Véaše průšvihy jsou Véaše Véěc. Do toho nás netahejte a koukejte si to vyřešit. Asi tak jediná pozitivní zpráva.

7. Jaký to mělo smysl ?

Konečně správná otázka. Co to vlastně znamená ? Jsme zpět na začátku. Proč to Véčkům prošlo ?
Modrého moc nechápu. Dalo by se opřít o jistou principiálnost, kdyby tady nebyl dostatek důkazů, že o nějakém pevném postoji nemůže být ani řeči.
Mouřenín se všemi za zády, to je také jasné - už i kapři pochopili, že není dobrý nápad vypouštět si rybník, iluze nového rybníku už dávno padla. A co bude zítra přece nebudeme řešit dnes.
TOP Rasputin je zajímavější. No, být na jeho místě, tak si říkám, že ta MODRÁ vláda schválila takovéto reformy a MODŘÍ si to odskáčou ve volbách. Co na tom, že ještě včera to vypadalo na nové volby hned, dnes je dnes. No tak prostě ONI to tak udělali a já si umyju ruce, až přijde pravý předvolební čas, přičemž budu mrkat na oranžové.
Oranžoví už se vidí vítězi a těžko si představit něco, co by jim to pokazilo. Bohužel jim to trochu zatemňuje mozek.
Hradní pán státotvorně radostně kýve, že přece nemůže mít radost z nestability. Ale může, to už taky dokázal, ale jeho kůň je celkem stále u toho a co na tom, že si kůň neuvědomuje, že po volbách po něm nikdo neštěkne ?
Nové, lepší a zaručenější kopie Véček, teď už opravdu naprosto čistých, nebo i ty starší typu restaurace a jídelnyBEK nebo jezevce v důchodu plesají, neboť cítí šanci. Tak se v žabomyším sporu vzájemně ukoušou, aneb pro věci malé zapomeneme na věci velké.

Trochu mě deptá to, že červení vzadu se zřejmě jen smějí. Oni už ani nepotřebují vykřikovat, že buržujům zakroutí krkem. Kdepak, na to si buržujové stačí sami. Nikdy necouvli ze svých hodnot. Tak se podívejte, jaký je na nás spoleh. Pojmenují pravé příčiny současných problémů a to bude stačit. Především Rasputin by si měl uvědomit, že nepřítele podcení jen jednou ...


3 komentáře:

  1. Děkuji za milý mejlík, nechci aby to vyznělo jako klišé, ale i Vy pište, pište! Opravdu jsem ráda, že jsem sem zabloudila. Nejsem typická čtenářka časopisů pro ženy - kosmetika, móda a další pro mne nezáživná témata. Brala bych hnedle nějaký časopis pro ženy bez pletení, šití, rodičovských rad, ale s tématy jako ekonomie, životní prostředí, politika. A protože taky není moc času na brouzdání po netu, jsem ráda za místa o kterých vím, že si zde počtu. Asi nebudu vždy na vše reagovat, ale určitě se budu těšit na další příspěvky!!
    P.S. Pokud víte o nějakém dobrém časopise, nechám se ráda poučit.

    OdpovědětVymazat
  2. No, nelehkost bytí v tom vidím :). Pro začátek doporučuji neKucCuk třeba Plesk, jelikož jse žena, tak kategorie "pro muže". Dělám celkem podobné. Jako relax a jako muž si přeštu rád sekci "pro ženy". Je to celkem fakt relax :)

    Komentujte ... :)

    OdpovědětVymazat
  3. ehm, překlepy... no jo no ...

    OdpovědětVymazat