čtvrtek 5. dubna 2012

Ještě fiktivní Jan Oušek

Taková jedna bajka, nebo možná epigram, nehodící se škrtněte. Nebo něco zcela jiného :)

Jedete si tak svým drahým autem z nějakého mejdanu, v krvi něco kolem dvou promile alkoholu a možná i něčeho více zakázaného. Kdo ví ...
Cestou srazíte nevinnou ženu a pokusíte se ujet, což nebezpečně připomíná scénu z filmu Pulp Fiction, kdy Butch stojí na křižovatce na červenou a po přechodu jde jeho "Pan Velký" Marcellus.
Hmmm ...
No, vystartuje za vámi policejní hlídka, což by se asi dalo v podobném případě i čekat a i Jan Oušek by to čekal. Ale ouha, těch policejních aut bylo deset, no jo, to se občas v Česku stává. Asi. Tak Jana celkem rychle lapí, tak rychle, že se vlastně ani nedá mluvit o tom, že by snad chtěl z místa ujet. Nene, na to jsme ho chytli příliš rychle. So far, so good.
Nicméně čistě náhodou je na místě údajně 200 policistů, co chránili Jana. Sakra sakra, tady už se vyplatí zapnout doublethink, díky pane Orwelle. jinak byste si mohli lámat hlavu, zdali to byla nějaká jiná policie, nebo nějaká jiná bezpečnostní složka než ti "policejněhlídkovití" ...
Tak se nám policisté domluvili, jsou to přece profíci a všichni společně jeli na vyšetřovnu. Jan zavolal zřejmě pár zcela obyčejným advokátům, mezitím se složky policie či čeho pokusily domluvit, co se to vlastně stalo.
Jan poctivě odpovídal do protokolu věty plné mouder "nemám, co k tomu říci", popřípadě "nevím, nepamatuji se" a podobně. Nadýchal tak trochu okolo toho, co se dalo čekat, jak to bylo dál je trochu v mlze. Vzali mu krev, nevzali ? Proti jeho vůli ? To asi ne, to by mařil vyšetřování a on přece velmi, velmi spolupracoval. Ale nelze vyloučit, že se výsledky někde trestuhodně ztratí.
Nemáte-li u sebe řidičák, nemohou vám jej vzít. Maximálně vám něco odebrali nevědomky, to by se mohlo později hodit, že to Jan nevěděl :).
No a protože je Jan slušný člověk, slíbil, že bude spolupracovat, tak jej na čestné slovo pustili.
Hmmm dvě ...
Mezitím se jeho kámoš a obchodní partner, kdysi skorokorunní princ jedné politické strany, pak náčelník hlavního města, sportovec a lékař, u kterého jeden bývalý premiér diagnostikoval veliké schopnosti, ale naprostou absenci jakýchkoliv morálních hodnot či charakteru ... zmizí. Nakonec se objeví v Gruzii, asi tam šel na čaj o páté. No, chvíli se hraje přetahovaná o to, kdo vlastně s kým v zádech velel v Matičce primátorské, načež tento sportovec vystoupí před lid a veřejně se obhájí. Tento veřejný dokument je pozoruhodný, Macchiavelli se šel zastřelit, neboť je bezvýznamná nula a říšský ministr propagandy blahé paměti se hluboce klaní. Podobnost čistě náhodná.
Pak se do toho vloží náš moudrý hradní pán s tím, že odposlechy jsou zásadně, ale zásadně špatně. Nu, DVD trochu dumá, proč tedy existují různé tajné služby a zdali bývalý vrchní Arciterorista Bin Bam také podepsal informovaný souhlas, že jako jej ... tak trochu ... mohou najít. No ale hradní pán řekl, no tak to holt tak musí být.

Pointa ? Jednu z možných naznačil pan Olšer  na svém blogu.

Nabízím alternativu: zkuste si to. Běžte si někam koupit něco zakázaného omamného, dejte si třeba na to pět vysokooktanově-alkoholických koktejlů, vezměte si klíčky od auta, řidičák mrskněte někam do kouta a hurá. Cestou srazte nějakou ženu a zkuste ujet, ne moc rychle a ne moc daleko, jen tak, aby vás dohnali. Zakalenýma očima se upřeně podívejte na policistu, řekněte, že chcete spolupracovat a dýchněte něco kolem dvou promile. Uvidíte, že se bude dít naprosto, ale naprosto výše popsané :)

P.S.: a Země je placatá :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat