pátek 4. ledna 2013

zverejneni ztraty cd

no, žlutý musí mít radost

dle iDnes stát zveřejnil ztráty ČD. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby i konkurence musela udělat to samé. A dle stejných podmínek.
Přiznám, že žlutí jsou příjemnější, ale není na ně spoleh, kdo ví, kdy jim 30 let stará lokomotiva vypoví službu ... a záloha není ... respektive v Zábřehu, kde se už pro jistotu nezastavuje. Jak dlouho záložní lokomotivě bude trvat, než dorazí třeba do Pardubic si každý spočítá. A když se pokazí dvě lokomotivy, asi se rozpůlí...
Není to tak dlouho, co se oba pánové šéfové hádali, co je ztráta, provozní zisk, odpisy, podnákladová cena a tak.
Ať mi nikdo netvrdí, že žlutí třeba na trase Praha-Liberec, kde jezdili za symbolické jízdné nejezdili za podnákladovou cenu.
Vadí mi nestejné podmínky. Navíc tu stát páchá sebevraždu, za podnákladovou cenu  (když je cena jízdenky víceméně stejná) musí jezdit logicky i ti další. Jenže jeden to má povinnost zveřejnit, druhý to utají.
Jedno rčení říká, že jsou 3 druhy lží: malá, velká a statistika. Dovolil bych si dodat, že je čtvrtá: účetnictví.
Takže co se jak započítá je otázkou...
Docela se nedivím, že se ČD bránily, no, konkurenti získali výhodu.
Jak jsem básnil již dříve, získat monopol a pak si dělat, co chci je velice lákavé a snadné. Ale vezmu-li kalkulačku, stojí-li u jednoho jízdenka X a u druhého X plusminus stejně, první je ve ztrátě a druhý vydělává ... hmmm, za tu samou cenu ? To je na antimonopolní úřad.
Nedivil bych se, kdyby se na to šéf ČD za těchto podmínek vykašlal.

Žádné komentáře:

Okomentovat