čtvrtek 4. října 2012

dane

Tento slint je inspirován článkem pana Olšera, kde hovoří o daních, mimo jiné.

No, pokud má vyšší daň z cigaret odradit kuřáky a vyšší daň z alkoholu alkoholiky od konzumace, ano, má daň ze mzdy odradit lidi od práce ? :D

Tak proč státní byrokracie nepotírá černý trh ? No asi proto, že to neumí. A stát jaksi nemá rád ty velké daně, spotřební, DPH a kdovícoještějaká ? Hm, platí černý trh nějaké daně ? Ne, platí možná (neboť to nevím :)) nějaké výpalné někomu.
Takže jak se říká v Samuelsonovi, což je učebnice pro první ročník VŠ ekonomů, elasticita trhu zafunguje. Je to příliš drahé, nemám na to ? Sáhnu po alternativě černého trhu.
Ještě více daní a černý trh se bude radovat, neb se mu ještě zvýší zisky. Bude moci totiž zvýšit sazby.

Už by na to mohli přijít i strážci státní pokladny, že zvýšit DPH, prodat Budvar či co je sice krokem s efektem, ale nikoliv s krokem, co se vyplácí. Zvýšit daň rovná se zvýšit černý obchod, bratři Poláci by o těchto snahách a šmelinách mohli zpívat.

Je s podivem, co vše se vyprodává a za jakou cenu. Nicméně co chtít od nejlepšího ministra financí, co nevymáhá dluh miliardový, co mu leží na dlani ze Švajcu, odpustí dluh svému předchůdci, ale běda, pokud někdo nezaplatí 100 CZK za elektřinu. Zdaňme řádně pracující ještě víc, nejbohatší s problematickým majetkem chraňme (viz krásný vtip z časopisu Sorry, kde se říká s narážkou na jednoho "mohu vysvětlit původ všech miliard, krom té první")
Hezká dekadence.

Žádné komentáře:

Okomentovat