sobota 27. října 2012

Jugoslavie

Někdy se člověk velice rád poučí a doplní si znalosti, když už jimi sám neoplývá.
Tak Srbové nám chtěli v roce 1938 pomoci ?

Mé historické znalosti jsou v tomto směru nedostatečné. Nicméně spolu s úslovím ve zmíněném článku "čiň sousedovi dobře a ..." (viz odkaz) je to prostě česká ostuda, nic jiného, že jsme povolili "humanitární bombardování". Jako kdyby nějaké bombardování bylo humanitární ...
Na počátku československého státu jsme tehdy Polsku nepovolili průjezd se zbraněmi proti Sovětům, čímž jsme jim de facto tak trochu vrazili nůž do zad (pardon, z jihu), no a NATO dovolíme průlet na Jugoslávii ... Ono by to sice asi šlo i bez nás, trochu oklikou mimo náš vzdušný prostor, takže bychom tomu zvěrstvu stejně nezabránili, ale zůstali bychom trochu loajální, mohli jsme protestovat či minimálně být zticha.
Výsledkem je X nových států místo jedné Jugoslávie, selektivní politika vůči nim a náš podíl v této metodě cukru a biče, včetně jedné provincie, co se stala státem.
Někdy je velmi těžké cítit se Čechem.Zvláště, když naši představitelé tehdy trpěli představou o našem premiantství, takže přece na co být kolegiální, jeden z nich doposud je na Hradě v Praze.

Žádné komentáře:

Okomentovat