čtvrtek 27. září 2012

metyl a prach na silnici

Tak se nám zmírnila prohibice. Trochu to připomíná objev prachu na silnici.

Najednou je jasné, že kdo bude nabízet pančovaný alkohol, je spolupachatelem. To se člověk diví, jak se najednou na toto přišlo. Najednou je možné zjišťovat oddenaturovaný líh, neboť chemicky tam zplodiny zůstanou.
Do konce roku 2011 je alkohol bezpečný, pak ne. Hm. Tak jsme definovali, že pančování alkoholu je problémem jen roku 2012. No, kdo chce, tak tomu věř.
Nové kolky budou znamenat jen změnu tiskáren nelegálních výrobců ale korunu tomu všemu se nasadilo to, že se zvýší ceny alkoholu. No, nevím, ale zkušenost je zřejmě nepřenosná, takže jak dopadla prohibice v USA či v Rusku je snad dostatečně známo. Zvýší se jen zisky černé ekonomiky a postihne to legální výrobce. Elasticita trhu zde zcela jistě zafunguje.
Pokud někdo vyrobil padělek současného kolku, těžko uvěřit, že nebude schopen vyrobit kolek s úžasnou změnou "NOVÉ" a v jiné barvě.
Stát tak vyžene alkoholiky do nelegálních sítí a vybere na daních ještě méně. Je to pořád dokola, stejně jako s DPH - snížíme vám obsah nádrže o polovinu, abyste dojeli dál.
Nejsem zastáncem superlevného chlastu, nicméně zdražení jen zvedne zisky černým prodejcům, neb se to bude ještě více vyplácet.
Spíše by stálo za zamyšlení, proč každá trafika může nabízet chlast, navíc, jak se ukazuje, z několikalitrových barelů, co jsou neokolkované, proč restauracím prochází podávání alkoholu mladistvým či podnapilým (ano, lépe se pak okradou ...), ale na systémová opatření se zřejmě neblýská.

Zlaté USA s heslem "if you look under 30 be prepared to show your picture ID". V neděli si nikde chlast nekoupíte, ve všední den do 9 hodin ráno také ne. Tvrdý alkohol se prodává za městem v liquor shops. Jak jednoduché a jak účinné. Opravdu nerozumím, proč něco podobného nejde i u nás. Dere se hlavou myšlenka, že nelegální alkohol je prostě u nás záměrně tolerován. Chlapci s metylem zřejmě "jen" udělali poměrovou chybu...

Žádné komentáře:

Okomentovat